Κάστρο Χώρας

Δεν γίνεται κανείς να επισκεφθεί τα Κύθηρα και να μην δει το Κάστρο της Χώρας, γνωστό και ως Φορτέτσα. Το συγκεκριμένο κάστρο είναι το πιο χαρακτηριστικό μνημείο του νησιού και χτίστηκε τον 13ο αιώνα όταν οι Βενετοί κυριαρχούσαν στα Κύθηρα.

Το κάστρο ονομάστηκε «Μάτι της Κρήτης» λόγω της στρατηγικής του θέσης καθώς βρίσκεται σε σημείο που μπορούσε κανείς να παρατηρεί το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος με άνεση! Το μεγαλύτερο τμήμα του κάστρου, μεταξύ αυτού και η πρόσοψή του, χτίστηκε το 1503 από τους Βενετούς οι οποίο φρόντισαν να το επισκευάσουν.

Κατά την είσοδό σας στο κάστρο θα δείτε τη σήραγγα, γνωστή και ως φόσσα. Εκεί υπήρχε το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, έμβλημα των Βενετών το οποίο κατέστρεψαν οι Γάλλοι το 1797, καταστρέφοντας και τη Βίβλο των Ευγενών!

Στα αριστερά του κάστρου μετά την είσοδο υπάρχουν οι φυλακές και στα δεξιά μια τεράστια στέρνα από τη Βενετική περίοδο η οποία έχει θόλους και τόξα. Διώροφες κατοικίες διακρίνονται στη μέση του κάστρου, πλέον μισογκρεμισμένες.

Μέσα στο κάστρο υπάρχει επίσης πυριτιδαποθήκη, ο ναός του Παντοκράτορα γεμάτος με παλιές τοιχογραφίες, το παλιό διοικητήριο του κάστρου, ενώ εδώ στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων. Στο κάστρο υπάρχει επίσης εκκλησία, η Παναγία των Λατίνων, η οποία χρονολογείται στον 16ο αιώνα και μέχρι το 1806 ήταν καθολική πριν εγκαινιαστεί σαν ορθόδοξη στο όνομα της Μυρτιδιωτίσσης.

Το κάστρο συνδέεται με δυο θαύματα που αναγνωρίζει η ορθόδοξη εκκλησία, το ένα σχετικό με ένα καράβι από την Κρήτη που μετέφερε πολύτιμο μέταλλο για το ένδυμα της εικόνας της Μυρτιδιωτίσσης και δέχθηκε επίθεση από πειρατές, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με έναν κεραυνό που έπεσε στο κάστρο το 1829, περνώντας δίπλα από την πυριτιδαποθήκη χωρίς να προκαλέσει καμία καταστροφή.